EdiGariS
29.04.07, 03:41
http://www.edebik.com/images/yazar/yazar_1156.gif Abdullah Rıza ERGÜVEN . Yerli, Yazar ve Şair
Hayatı ;
1925 yılında, Avanos'ta doğdu. Ozan, yazar, denemeci, eleştirmen ve düşünbilimci kimlikleriyle tanınmaktadır. 1952 yılında, İstanbul Üniversitesi Türkoloji bölümü'nden mezun oldu. Resmi bir kurumda görev yaparken, çeşitli baskı ve yıldırılar karşısında görevini bırakmak zorunda kalan Ergüven, 1967 yılında İsveç'e gitti. Wennergrens Center'de İsveççe ve yazını öğrenimi yapan yazar, bir süre çevirmen olarak çalıştı. 1978-1990 yılları arasında Stockholm Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, lektor, türkolog ve araştırıcı olarak görev yaptı. 1990 yılında emekli oldu. Şiir, çeviri, inceleme-araştırma, eleştiri, deneme ve düşünbilimsel yazılarını; çeşitli dergi ve gazetelerde yayımladı. 80'den fazla eseri bulunan Ergüven ''Yasak Tümceler'' isimli romanında, dine hakaret ettiği gerekçesiyle mahkum oldu. Abdullah Rıza Ergüven, 2001 yılında İsveç'te yaşamını yitirdi.
Tüm Eserleri;
Acı Sıcak
Açlık ve Savaş
Ağaca Tırmanan Adam
Anamız Ağlamış Bizim
Anı Dahi Anda Asmışlar
Başka Dünyalar
Dinlerin Kökeni ve İslam'da Reform
Evren ve Yaratı
Evrenbilim ve Tanrı Kavramı
Gece de Güneş Doğar
Huluppu Ağacı
Huriler ve Gılmanlar
Işığa Bir Adım
Kuyuya Düşen Ay
Mağaradaki İnsan
Milyonlar Kalkacak Ayağa
Sanat ve Erotizm
Sonsuz Değişim
Şarabı Tanrılarla Yudumladık
Şiirin Gerçeği Toplumdaki Yeri
Tabancamın İpek Bağı
Tanrılar Neyi Yarattı
Tanrıları Nasıl Yarattık / Tanrıların Ölümü!
Tarih Boyunca Gök Nesneleri Ufo
Üniversa-Kozmik Çorba
Yarınları Beklerken
Yaşamak Uğruna
Yasak Tümceler
Yunus Emre
Hayatı ;
1925 yılında, Avanos'ta doğdu. Ozan, yazar, denemeci, eleştirmen ve düşünbilimci kimlikleriyle tanınmaktadır. 1952 yılında, İstanbul Üniversitesi Türkoloji bölümü'nden mezun oldu. Resmi bir kurumda görev yaparken, çeşitli baskı ve yıldırılar karşısında görevini bırakmak zorunda kalan Ergüven, 1967 yılında İsveç'e gitti. Wennergrens Center'de İsveççe ve yazını öğrenimi yapan yazar, bir süre çevirmen olarak çalıştı. 1978-1990 yılları arasında Stockholm Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, lektor, türkolog ve araştırıcı olarak görev yaptı. 1990 yılında emekli oldu. Şiir, çeviri, inceleme-araştırma, eleştiri, deneme ve düşünbilimsel yazılarını; çeşitli dergi ve gazetelerde yayımladı. 80'den fazla eseri bulunan Ergüven ''Yasak Tümceler'' isimli romanında, dine hakaret ettiği gerekçesiyle mahkum oldu. Abdullah Rıza Ergüven, 2001 yılında İsveç'te yaşamını yitirdi.
Tüm Eserleri;
Acı Sıcak
Açlık ve Savaş
Ağaca Tırmanan Adam
Anamız Ağlamış Bizim
Anı Dahi Anda Asmışlar
Başka Dünyalar
Dinlerin Kökeni ve İslam'da Reform
Evren ve Yaratı
Evrenbilim ve Tanrı Kavramı
Gece de Güneş Doğar
Huluppu Ağacı
Huriler ve Gılmanlar
Işığa Bir Adım
Kuyuya Düşen Ay
Mağaradaki İnsan
Milyonlar Kalkacak Ayağa
Sanat ve Erotizm
Sonsuz Değişim
Şarabı Tanrılarla Yudumladık
Şiirin Gerçeği Toplumdaki Yeri
Tabancamın İpek Bağı
Tanrılar Neyi Yarattı
Tanrıları Nasıl Yarattık / Tanrıların Ölümü!
Tarih Boyunca Gök Nesneleri Ufo
Üniversa-Kozmik Çorba
Yarınları Beklerken
Yaşamak Uğruna
Yasak Tümceler
Yunus Emre